Αμείωτη η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

Αμείωτη η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 141/05.10.2006

Προς:
κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων


Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος η πόλη της Θεσσαλονίκης κατείχε το 2005 το αρνητικό ρεκόρ της πιο μολυσμένης πόλης της Ευρώπης.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά η Θεσσαλονίκη κρατά σταθερά την πρωτιά που έχει ανάμεσα στις πιο μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης, καθώς η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, που έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 208 μέρες τον χρόνο, όταν η Ε.Ε. υποδεικνύει ότι το όριο αυτό δεν πρέπει να ξεπερνιέται για περισσότερες από 35 μέρες τον χρόνο.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο. Βασικές πηγές ρύπανσης και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας είναι τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα βαρέα πετρελαιοκίνητα οχήματα, καθώς και οι βιομηχανίες που λειτουργούν κοντά στις πόλεις. Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και οι αλλαγές που επιφέρει επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων.
Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι η κατάσταση στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, με πρώτη την Θεσσαλονίκη, δεν έχει βελτιωθεί όσον αφορά τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης επανέρχομαι στο θέμα ύστερα από προηγούμενη Ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 9263/30.03.2005) προς τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με θέμα «Πρώτη στην Ευρώπη στην ατμοσφαιρική ρύπανση η Θεσσαλονίκη».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων:


- Ποιες ενέργειες έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες για τη βελτίωση της κατάστασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

- Υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, που να αποδεικνύουν ότι έχει υπάρξει βελτίωση στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως συνέπεια της ακολουθούμενης περιβαλλοντικής πολιτικής;

Απάντηση Υπουργείου